-->

El misteri, insigne de la música valenciana

josep-esteve-rico-sogorb

Estic content i orgullos, si. Ho estic per varis motius. Per ilicitanisme i per valencianisme. Per abdos coses. Perque soc ilicità pero tambe valencià. I llogicament, pel fet de que a una entitat ilicitana i tan admirada per mi com el Patronat del Misteri , se li haja reconegut fora de casa la seua calitat, el seu valor, els seus merits i la seua aportacio a la musica valenciana. I molt mes satisfet i orgullos estic perque, el premi que la Molt Ilustre Academia de la Musica Valenciana li va concedir i entregar al nostre Misteri o Festa com a la joya mes sublime i Patrimoni de l’ Humanitat Immaterial o Intangible per transmisio oral, posseïx la categoria i dignitat de “Insigne de la Musica Valenciana” per la seua “meritoria llabor realisada en pro de la musica i dels musics valencians”.

Aço significa molt. Es un reconeiximent que calia, que tocava i que el Misteri i el seu Patronat no tenien encara. Se’ls devia. El premi supon admetre o reconeixer que, el Misteri, ademes de ser un simbol d’identitat local o ilicità, tambe es un signe identitari autonomic o valencià. Al mateix temps, al haver-li donat el premi s’aceptà que el Misteri es, per antonomasia, la mes antiga i mes important obra musical de la cultura valenciana –es una macro obra– estant per damunt d’ atres manifestacions musicals valencianes –micro obres– com: cant d’estil, balls, rondalles, colles, dolçaina i tabalet, bandes municipals de musica, corals, orfeons, etcetera.

Les distincions “Insigne de la Musica Valenciana” tenen un gran prestigi i venen concedint-se des de l’ any 2001 a personalitats, associacions i entitats musicals que han contribuït a difondre la musica valenciana autoctona de tots els temps o que han ajudat a l’ engrandiment i enaltiment del nostre patrimoni musical valencià. Evidentment, el Misteri reunix estes caracteristiques. I se mereix el premi.

El Misteri es per fi, “Insigne de la Musica Valenciana”. I com el Misteri es propietat del poble ilicità (custodi seu que l’ha guardat des de fa sigles celosament com un tesor) i per extensio, els ilicitans tambe som “insignes musicals valencians”.

Gracies, Valencia Ciutat. Gracies, Molt Ilustre Academia de la Musica Valenciana. Gracies, valencians.

Be the first to comment on "El misteri, insigne de la música valenciana"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*